tisdag 12 augusti 2014

Teriyakilax med sommargrönsaker

Efter sommarledighet med en urstädad kyl har det kliat ordentligt i köksfingrarna de senaste dagarna! 

Jag har verkligen längtat efter att få fylla kylen till bredden och gå loss bland kastruller och nyfunna recept. 


Idag var det dags att slå slag i saken! Till middag blev det teriyakilax med ungsrostade sommargrönsaker och Fabians goda vitlökssås till. Enkelt och supergott!!

Till fyra bitar lax:

En knippa små fina morötter 
En knippa färsk lök
2 paprikor i fina färger
1 st superbroccoli
En bukett sparris
Olivolja
Flingsalt
Teryakisås
Sesamfrön 

Dela morötter, lök och paprikor på längden. Bryt av ändarna på sparrisen och skiva ner hela stammen på broccolin. Lägg samtliga grönsaker på en plåt och ringla över olivolja. På med flingsalt och dra några ordentliga varv med svartpepparkvarnen. 

Ställ in i ugnen på 200 grader, pensla därefter laxen med teryakisås och strö över sesamfrön. Tips! Salta och peppra lite extra får att få smak på laxen. 

Flytta ner grönsakerna och kör dem samtidigt tills laxen är klar och fått fin färg, ca 10 min beroende på ugn. 

Koka upp vatten, lägg broccolibuketter och suger snaps i ett durkslag under lock och ångkok dem i ett par minuter. 

Ursprungsreceptet är från Året runt nr 31,  jag adderade ångkokt superbroccoli och sugersnaps. Plus oliver och Fabbes sås på yoghurt, vitlök och soltorkade tomater.

Till efterrätt rörde jag ihop naturell yoghurt med zest från lime, flor- och vaniljsocker. Sedan varvade jag blandningen med björnbär i ett glas på fot. 


Min favvodessert som man slänger ihop på nolltid. Bäst blir resultatet på turkisk yoghurt då man får den rätta krämigheten. 

Smaklig spis! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar