torsdag 26 december 2013

Maries Krispiga Marängtårta

Till festen bakade jag en av mina absoluta  favorittårtor, Maries Marängtårta, även av vissa kallad Pinochoo-tårta.



Jag har många försök i bagaget som ofta har varit påväg ner i sophinken då marängen blivit platt och seg, inte alls som Maries! Men igår lyckades jag knycka till mig det rätta receptet via telefon och den blev perfekt!

Hemligheten verkar vara att man gör 1,5 sats samt har i en knivsudd salt i äggvitan när man vispar. Så här kommer recepttips nr två för er som inte vet vad ni ska bjuda på till nyårssupén ;) 

Garnering
2 dl vispgrädde
3 nävar hallon

Tårtbotten
187,5 gr margarin
1,5 dl socker
3 äggulor
1,5 dl mjölk
2 1/4 dl mjöl
3 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt, smält smöret och rör i övriga ingredienser, precis som en sockerkaka.

Maräng
3 äggvitor
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
Knivsudd salt

Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Vispa därefter i sockret, lite i taget avsluta  med vaniljsockret. 

Bred ut sockerkakassmeten i klädd form och toppa med marängblandningen. Forma gärna ett vackert mönster. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen tills marängen fått fin färg och kakbottnen är torr, ca 20 min beroende på form och ugn.

Jag gräddade i två klädda formar med avtagbar kant för att få en rund och fin form som passar mitt tårtfat (tog längre tid). Enligt orginalreceptet gräddas tårtbotten i långpanna och delas därefter itu. När bottnarna svalnat läggs vispad grädde och hallon på ena och den andra delen läggs uppepå. Ready to serve! 

Varning utfärdas för att den kan vara beroendeframkallande! :)

Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar