måndag 23 september 2013

Uppskattad dessert

Äppelpajs-semifreddo, (Buffé nr 9 år 2012) en lätt och fräsch glassdessert som var mycket uppskattad av helgens middagsgäster. Semifreddo betyder halvfryst på italienska :)

6 portioner

Ingredienser

Äpplekompott

3 syrliga äpplen, exempelvis Aroma
½ vaniljstång
1 kanelstång (jag tog och pudrade i lite malen kanel i brist på stänger)
2 dl vatten
1 dl socker

Ställ en form som rymmer två liter kallt i frysen (glassen stelnar snabbare då).

Skala, kärna ur och tärna äpplena. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka ihop alla ingredienser till en fast kompott utan lock i ca 20-30 minuter. Låt svalna helt i kallt vattenbad.

Semifreddo

2 ägg
1 dl socker
1 tsk stött kardemumma
2 ½ dl grädde
4 digistivekex

Separera äggen i gulor och vitor, vispa vitorna vitt och fluffigt, tillsätt ½ dl socker och vispa till en fast smet. Vispa därefter äggulorna och en ½ dl socker fluffigt. Tillsist, vispa ihop grädden och kardemumman.

Blanda äggulevispet med 3 dl avsvalnad äppelkompott och grädden. Vänd ner den vispade äggvitan i smeten. Krossa kexen i mindre bitar och varva smet och kex i den kalla formen. Ställ i frysen minst 2 timmar. Ta fram ca 10 minuter innan servering.

www.ica.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar